2011. december 27., kedd

Társadalomfejlődés társadalomkritika társadalomismeret


linkek











Ha felülről, átfogóan szeretné nézni a társadalmi problémákat, akkor keresse a vakitfed google sites, a vakitfed, a társadalomfejlődés - vakítfed  google oldalakat, pontosabban a „Társadalomfejlődés társadalomkritika társadalomismeret” c. tanulmányt.
Nem gondoljuk, hogy az igazságot csak mi birtokoljuk, de azt gondoljuk, hogy gondolatébresztésre, kritizálásra alkalmas (tehát nem kritikán aluli) ez a hosszú, enciklopédikus jellegű tanulmány.

Tisztelt Olvasó
Reméljük nem ijedt meg a tanulmány hosszától. Ez egy enciklopédikus jellegű tanulmány, ami annyit jelent, hogy néha, de inkább gyakran érdemes elővenni és olvasgatni, az ábrákat nézegetni.
Elnézést kérünk a helyesírási és egyéb hibákért. Folyamatosan korrigálunk.
Ez egy általános műveltségi szinten (középiskolai szinten), köznyelven írt, de szinte minden társadalmi, gazdasági problémakörre kiterjedő, enciklopédikus jellegű tanulmány. A problémákat az átlagember (az emberek többsége) szemszögéből, valamint elsősorban az értelmesebb jövő, az átalakítás szemszögéből közelíti meg.
Miért baj, ha valaki a jobb, értelmesebb jövőn, egy értelmesebb jobb rendszeren gondolkodik? Merthogy manapság ezt bajnak tekintik, rendszerellenességnek és a szinte tökéletes rendszer lebontásnak tekintik, a rendszerváltás gondolatát is „üldözik”. Szinte üldözik, miközben követniük és dicsérniük kellene, mert törekvés, akarat nélkül biztosan nem jöhet létre a jobb, értelmesebb jövő.
A rendszer, ami jelentősen meghatározza a mindennapi életet, akkor is alakul, ha azt gátolják, legfeljebb lassan, hektikusan, és rossz irányba alakul.

Tisztelt Hölgyem, Uram, a Vakitfed Néptársaság ajánlja e munkát, írást, egyéni állampolgári véleményt az Önök közösségének, vezetőinek, tagjainak, tanulóinak figyelmébe. Ez egy egyéni állampolgári vélemény (egyben az ország-vezetéshez szóló panasz és javaslatsor). A szerző, szerzők önálló véleményüket mondják el, a néptársaság vita és korrekció után, demokratikus döntéssel, egyetért e véleményekkel.  A szerző, szerzők neve nem számít, mivel eme munkában, írásban, véleményben nincs rágalmazás, gyalázkodás, káromkodás, gyűlöletbeszéd, szándékos hazugság, tehát nincs miért, felelősséget vállalni. És nem kérünk semmilyen ellenszolgáltatást. Nem szeretnénk, ha bármi, akár a szerzők ismertsége, veszélyeztetné az elfogulatlanságot. A Vakitfed Néptársaság alapos vizsgálata után biztosíthatja Önöket, hogy e munka, írás, vélemény, a legteljesebb jóindulat, elfogulatlanság, társadalmi fejlődés, általános életszínvonal-fejlődés törekvésével jött létre.
Bárki tagja lehet a vakitfed demokratikus néptársaságnak, aki azt gondolja: jó lenne, ha az emberek színvonalasan, és elfogulatlanul politizálnának, mondanának véleményt a közügyekről. És, vagy azt gondolja: ha nem is értek egyet a tanulmánnyal, de érdemes nézegetni, olvasgatni és mások figyelmébe ajánlani, elgondolkoztatásra mindenképp alkalmas. És, vagy azt gondolja: jó lenne, ha létrejönne egy színvonalas internetes népszavazási, közvélemény-kutatási rendszer. A csatlakozás tehát fejben és nem papíron, adatokkal dől el, és nincs semmilyen kötelezettség, jogi szabályzat.

Ha már az ember, tudatlan, elégedetlen, presztízsharcos, de mégis célokat kitűző porszem, akkor legalább próbáljon meg olyan célokat keresni, melyek esélyesen értelmesek. Az egyik ilyen esélyesen értelmes cél, a jobb értelmesebb rendszer kialakítása.
Az alapkérdés, hogy milyen sportra hasonlítson az emberi élet. A rendszer milyen sportot írjon elő? Ha minden szabálytalanság meg van engedve, akkor kevesen érnek a célba, de annál több lesz a sérült. Mi egyénileg is könnyebben kerülhetünk a sérültek közé. Ezért persze a szabálytalanságokat erősen korlátozni szükséges, a békés teljesítmények érvényesüljenek, de az sem mindegy milyen a díjazás. Még ha szabályozott és egyenlő esélyű is a verseny, akkor is kegyetlenné válik, és a többség sérül, ha az első helyezet „királyságot” nyer, az utolsók pedig nyomort és rabságot kapnak. Nemcsak egyéni, de csapatversenyek (családok, közösségek, nemzetek, stb.) is vannak. A csapattagok belső versenye még korlátozottabb lehet. Ugyanakkor az emberiség egyfajta nagy csapat. Ugyanakkor addig nem lehet elmenni, hogy a verseny, megszűnjön verseny lenni.
Egyébként pedig szeretetet adni és kapni jó érzés.

Lehet hogy körülöttünk levő világ nem valóságos, azt sem tudjuk, milyen a valóságos világ. Az érzéseink azonban valóságosak, a testi, lelki fájdalmakat, örömöket átéljük. És az önzőségünk, önzetlenségünk is valóságos. Ugyanakkor a legvalószínűbb valóságot kell elfogadnunk valóságnak, és ez az, hogy sokmilliárdan egymáshoz hasonlóak vagyunk, és az hogy az élet lehet jobb, kellemesebb, kevesebb fájdalom, több öröm lehet benne. És az is a legvalószínűbb valóság, hogy át kell alakítani az olyan rendszert, melyben mi magunk is, és a családunk is könnyebben kerülhet a sérültek (testi, lelki fájdalmak növekedése, örömök csökkenése) közé.
És az is a legvalószínűbb valóság, hogy az illúzió, a mese, az álom, a műviség, a tudatmódosítás, pl. az alkohol, kis mértékben gyógyszer, nagymértékben (nem orvosság), de méreg. És talán idevehetjük a szexet, a humort, a testi anyagai javak imádatát, egyéb szenvedélyeket is.  Ezek olyan teák, melyekből időnként, enyhítésképpen felhajthatunk egy-egy pohárral, (nem egyformán veszélyesek), de ha fő-gyógyszerként használjuk, akkor egyfelől a káros mellékhatások miatt, másrészt az igazi gyógykezelés elhanyagolása miatt, mindenképpen ráfaragunk.
Az illúzió, bárhogyan is hozzuk azt létre, kevésbé valószínű (mindig minden a mi eszünkbe, a mi érzéseinkbe realizálódik), mint a legvalószínűbb valóság (lehetünk betegek, meghalhatunk, a gyereknevelés fontos szép hívatás, az érdekes hasznos munka fontos, az igazságosság, biztonság, önrendelkezés fontos, stb., mindezt jelentős részben a rendszer határozza meg).

Szerény véleményünk szerint nem árt felülről, átfogóan nézni a problémákat, ebben segíthet  a vakitfed (a  vakitfed google sites, ill. társadalomfejlődés-vakitfed, ill. vakitfed oldalak alatt megjelenő „társadalomfejlődés, társadalomkritika, társadalomismeret” c. tanulmány). http://sites.google.com/site/vakitfed/my-forms    https://sites.google.com/site/vakitfed/   tanulmánya.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése